31 Ιουλίου 2014

ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΠΑΙΔΙΑ ?

Τελικά σε αυτή την συγκυβέρνηση, δεν μπορείς να καταλάβεις τι θέλουν να πετύχουν κάποιοι φωστήρες της και με ποιο τρόπο.  Έτσι, χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κοινοποίησε οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ για το 2015, αναφέροντας ότι :

''Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική, ενώ το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια''.

Προσθέτει δε ακόμα ότι, '' οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014″.

Αυτό απλά σημαίνει πρόβλεψη για αύξηση των δημοτικών τελών από το 2015, εφόσον υπάρχουν αστοχίες το 2014.

Ήδη Δήμαρχοι και περιφερειάρχες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών, ανεξάρτητα από το πώς θα κλείσει η χρονιά από άποψη εσόδων-εξόδων. Το επιχείρημα των νεοεκλεγέντων είναι ότι δεν ευθύνονται για τα χρέη που τους κληροδοτεί η προηγούμενη διοίκηση και δεν πρόκειται να φορτώσουν στους δημότες την ευθύνη για την κακοδιαχείριση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Με το καλημέρα δηλαδή των νέων δημοτικών αρχών, ο Χρήστος φρόντισε να βγουν ''μαχαίρια'', σε ένα χώρο ο οποίος δοκιμάζεται άγρια από τις τρωει- κανες απαιτήσεις. Εκτός και εάν υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός, για να αποδυναμωθούν οι αντιδράσεις και αντιστάσεις. Όλα να τα περιμένει κανείς.


Λίγο μυαλό παιδιά ?