5 Μαρτίου 2015

ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΕΧΕΙ ΕΥΡΩ, ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΚΑΣΚΟΛ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ (ΜΕ 1 'ν')

Από τις 9 Μαρτίου αρχίζει η αγορά ομολόγων και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μαρίο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι θα γίνονται αγορές ομολόγων 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως. Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5%, ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στοχεύει κατά του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες».

Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Για την Ελλάδα ως αποκλεισμένη από το QE, ο Μάριο Ντράγκι είπε με νόημα πως «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί κανόνες».

Και προσέθεσε ότι «οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση». «Η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και είναι η πρώτη που εύχεται να επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες» προσέθεσε χαρακτηριστικά.