1 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ... ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΤΕ !!!

Περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Έντονο θόρυβο προκάλεσε η αποκάλυψη που συνοδεύεται απ’ τα σχετικά έγγραφα, κάνοντας τα social media να πάρουν φωτιά και αρκετούς να αναρωτηθούν αν η κυβέρνηση που δηλώνει ότι προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της ‘ανθρωπιστικής κρίσης’ θα επιμείνει σ’ αυτή τη δραματική περικοπή των χρημάτων για την υγεία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ. Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Βήμα, προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ.

Ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός
των κρατικών δαπανών, που θεωρείται ότι θα ισχύσει και σε άλλα υπουργεία, σχετίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον στόχο επιμηκυνθεί η περίοδος που το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό. Ταυτόχρονα, αναφέρεται, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις: «Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες» αναφέρουν, σύμφωνα με το Βήμα.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τους οποίους συνομίλησε το ygeia360.gr:
Τον Ιανουάριο του 2015 νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας τα οποία είχαν διαθέσιμα κονδύλια στις τράπεζες δεν έλαβαν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμά τους, ενώ το σύνολο της επιχορήγησης έλαβαν εκείνα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία δεν διέθεταν αποθεματικό σε τράπεζες. Έτσι, μόνον για τον Ιανουάριο του 2015 πάντα, το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης προεβλέπετο για περίπου 90 εκατ. ευρώ για όλα τα νοοσκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά, με βάση την ως άνω διευθέτηση, έλαβαν τελικά ποσό το οποίο έφθασε περίπου τα 43 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Παναγιώτη Κουροουμπλή, πρόκειται για μία διαδικασία η οποία εφαρμόσθηκε άπαξ τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να εξαντληθούν τυχόν διαθέσιμα κονδύλια σειράς νοσοκομείων του ΕΣΥ στις τράπεζες.

Πηγή:www.lifo.gr