4 Μαρτίου 2015

ΤΗΝ ΠΑΤΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ. ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΑΠΗΛ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ....

Την πατήκαμε συντρόφια. Πάνε οι ελπίδες ότι κάποιοι που λένε ότι είναι φίλοι μας, θα έρχονταν να βάλουν πλάτη και το χέρι στη τσέπη συνάμα και να βοηθήσουν στο μάζεμα των ευρώ για τη δόση του τρισκατάρατου ΔΝΤ.

Έτσι, με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου) καλύφθηκε η σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων. Το Δημόσιο σήμερα και αύριο θα αντλήσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ και θα αναχρηματοδοτήσει πλήρως τις λήξεις των εντόκων γραμματίων της Παρασκευής.

Ωστόσο, από τα γραμμάτια που λήγουν την Παρασκευή περί τα 750 εκατ. κατέχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι σήμερα δεν συμμετείχαν στην αγορά των εντόκων γραμματίων. Το ποσό που τους αναλογούσε καλύφθηκε από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν μόνο το ποσό που τους αναλογούσε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύφθηκε η σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων αλλά το Δημόσιο θα στερηθεί ρευστότητας τις επόμενες ημέρες, καθώς τα ποσά που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος αξιοοποιούνται απο το Δημόσιο για άντληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το επιτόκιο των νέων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 2,97% από 2,75% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Δεν μας βλέπω καλά συντρόφια ....