9 Μαρτίου 2015

Dijsselbloem: Πρώτα συμφωνία - εφαρμογή και μετά χρηματοδότηση

Σε συνέχεια του σημερινού Eurogroup ακούσαμε πολλά και από πολλούς. Ανάθεμα και εάν έχει καταλάβει ο μέσος Έλληνας τι έχει συμβεί. Ορίστε λοιπόν η ακριβής είδηση από το έγκριτο Capital.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:40


Πρώτα συνολική συμφωνία, με παράθυρο για πιθανές αλλαγές στο παλαιό πρόγραμμα, μετά έναρξη εφαρμογής, έστω και σε ένα μέρος για να φανεί ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μπει ορθά στο δρόμο εφαρμογής και στη συνέχεια εκταμίευση δόσης ή υποδόσεων προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Αναφέρθηκε σε παράθυρο ευελιξίας, αλλά και στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι «χάσαμε δύο εβδομάδες» συζητώντας ποιος θα δει ποιόν και που και προανήγγειλε διαπραγματεύσεις σε Βρυξέλλες από την Τετάρτη με παρουσία όμως των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Σε ερώτημα για την ανάγκη άμεσης πρόσβασης της Ελλάδας σε χρηματοδότηση, ήταν σαφής. Αν υπάρχει πίεση για χρηματοδότηση, είπε, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει η εφαρμογή. Δεν θα γίνει όμως το ανάποδο, πρόσθεσε.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι ξεκινούν την Τετάρτη οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα και εστιάσαμε στη διαδικασία που θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Οι συζητήσεις πρέπει και θα αρχίσουν την Τετάρτη».

Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνουν στις Βρυξέλλες, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα.

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι πέρασαν εβδομάδες συζητώντας που θα γίνονται οι συναντήσεις και αυτό είναι χάσιμο χρόνο – δεν μπορώ να είμαι πιο ξεκάθαρος», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «οι πραγματικές συνομιλίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα».

Σημείωσε επίσης ότι δεν έγινε συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων – δεν θα γίνει ανάποδα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή».

«Το πρώτο βήμα είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε συμφωνία. Ορισμένες αλλαγές είναι πιθανές στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος, μπορούν να μπουν ορισμένα νέα μέτρα και να αφαιρεθούν άλλα, αλλά συνολικά θα πρέπει να είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Το δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή. Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για εκταμίευση εάν δεν υπάρχει συμφωνία και δεν υπάρξει εφαρμογή».

Επισήμανε εξάλλου ότι μπορεί να υπάρξει και σπάσιμο της δόσης σε μικρότερα κομμάτια για να δοθούν στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία και εφαρμογή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το ανώτατο όριο στα έντοκα γραμμάτια που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα. «Η απόφαση αυτή είναι της ΕΚΤ», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ΥΠΟΙΚ υπογράμμισαν «τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici τόνισε πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστούν, και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη μεγάλος όγκος τεχνικής εργασίας που πρέπει να γίνει.

Για την Γαλλία τόνισε οι νέες συστάσεις για την χώρα θα τεθούν αύριο στο τραπέζι του Ecofin καθώς και ότι η απόφαση να χορηγηθεί στη Γαλλία αναβολή του στόχου για το έλλειμμα ήταν ομόφωνη.

Για την Κύπρο δήλωσε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια αναφορικά με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.