21 Απριλίου 2015

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ...

Ρίχνοντας μια ματιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βλέπει κανείς ότι η αξία των μετοχών της Πειραιώς έχει φθάσει στα 0,23 € της Alpha στα 0,21 € και της Eurobank στα 0,089 €. Για τους μη ειδικούς ίσως αυτά δεν λένε και πολλά. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δείχνει πραγματική καταστροφή του Τραπεζικού Συστήματος.

Με αυτή την εικόνα, οι τράπεζες χρειάζονται νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 8 με 13 δις € και μιας και οι ξένοι επενδυτές έχουν υποστεί βιβλική καταστροφή ζημιών, είναι πλέον μονόδρομος η κρατικοποίηση καθώς, η όποια ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  το οποίο θα χρειαστεί και νέο δάνειο μιας και τα 11,4 δις € που υπάρχουν ως απόθεμα κεφαλαίου στον ESM δεν φτάνουν.

Και όχι μόνο αυτό, οι τράπεζες έχουν πάρει από τον ELA 74 δις € που σημαίνει 95 εκ. € τόκους τον μήνα ή 1,14 δις € τον χρόνο. Με δεδομένο ότι  δεν χορηγούν νέα δάνεια, άρα τα έσοδα μειώνονται δραματικά και τα έξοδα για τόκους αυξάνουν υπέρμετρα,  η εικόνα των τραπεζών είναι τραγική. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός, εάν η επιθετική κρατικοποίηση αποτελέσει μονόδρομο για τις ελληνικές τράπεζες. Με ότι συνεπάγεται αυτό.