3 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ...

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε χτες στο Brussels GROUP με τους εκπροσώπους των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ. Όπως έγινε γνωστό, η διαφωνία αφορά στις ομαδικές απολύσεις, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων ενώ οι εταίροι ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να παγώσει το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Λόγω της εμπλοκής, το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας Ευ. Τσακαλώτο.

Το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή προέκυψε κατά κύριο λόγο από την εμμονή του ΔΝΤ και την αιφνιδιακή του απαίτηση για επιβολή των ομαδικών απολύσεων.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και ότι λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών φαίνεται να παραμένει, καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο, όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν κόκκινες γραμμές.