6 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Πακέτο ανάπτυξης 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ως το 2020

Τη διαβεβαίωση στους Ελληνες περιφερειάρχες ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα δώσει σημαντικά κεφάλαια, θα προσεγγίσουν τα 35 δισ. ευρώ ως το 2020, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το πακέτο Γιούνκερ έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνάντηση που είχε μαζί τους στις Βρυξέλλες.
 
Λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία, ο Ζάν Κλόντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τους περιφερειάρχες στους οποίους υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση και πρέπει να εκσυχρονίσει τη δημόσια διοίκηση, αλλά θα βρεθεί λύση. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε έργα και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων με μεγάλη προστιθέμενη αξία, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των δομών του δημοσίου (νοσοκομεία κλπ).
 
Σε συνομιλία που είχε μαζί του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  ο κ. Γιούνκερ είπε ότι τα χρήματα από το αναπτυξιακό πακέτο είναι πολλά (πέραν του ΕΣΠΑ) και θα διατεθούν με ειδικά κριτήρια στις οκτώ χώρες μεταξύ αυτών και την Ελλάδα οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
 
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε τις συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και ζήτησε την επιτάχυνση των ροών κοινοτικών κονδυλίων πρός τη χώρα και μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της χώρας.
 
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, στα σκαριά βρίσκεται νέα πρόταση της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά και γι' αυτόν τον λόγο ο Γιούνκερ έχει αρχίσει και πάλι νέο γύρο επαφών ώστε να κλείσει η συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 
«Η ελληνική συμφωνία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να δίνει τη δυνατότητα για οικονομική ανάπτυξη», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, που επιβεβαίωσε νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ και τον Ντάισελμπλουμ τις επόμενες μέρες.
 
 
(Από το vima.gr)