5 Ιουνίου 2015

ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ : ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΟΛΑ, ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ...

Τα είπα και χθες ενώπιον του και το επαναλαμβάνω σήμερα. Όταν έλαβα την πρσόκληση για τη χθεσινή, πρώτη μετά από 5 μήνες, συνέντευξη τύπου του Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχα μεγαλύτερες προσδοκίες. Πίστεψα πως επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει πού το πάει. Φευ. Απάντησε μεν σε όλα, αλλά δεν είπε τίποτε νέο

Η πρόσκληση για τη συνέντευξη έλεγε «για τη φαρμακευτική πολιτική». Ε, είπα κι εγώ θα μάθουμε επιτέλους λεπτομέρειες για το θα γίνει στο χώρο του φαρμάκου, όπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες υγείας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μήνες τώρα.

Μάταια όμως. Η μοναδική χειροπιαστή εξαγγελία είναι ότι το σύστημα των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες θα αντικατασταθεί από ένα νέο, που θα υπολογίζεται με βάση τον όγκο των πωλήσεων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το μέτρο αυτό θα έχει περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 139 εκατ. ευρώ. Και τα έχει ανάγκη. Διότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 έχουμε υπέρβαση της αντίστοιχης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 130 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όπως π.χ. με ποιο τρόπο θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων. Ακόμη και για το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση, αλλά δεν προσδιόρισε πότε θα καταργηθεί.

Είπε πως θα ενεργοποιηθεί η επιτροπή διαπραγμάτευσης (όχι μόνο για τα φάρμακα) και πως στον τομέα του φαρμάκου οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με τις τρεις πανάκριβες θεραπείες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι θα ζητηθεί τεχνική υποστήριξη από τρεις χώρες με ανάλογη εμπειρία (Γερμανία, Πορτογαλία και Γαλλία).
Αναγνώρισε ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει για αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, λέγοντας ακόμη ότι άποψή του είναι πως η δαπάνη για τα εμβόλια πρέπει να εξαιρεθεί. Όμως και πάλι δεν ήταν σε θέση να πει κατηγορηματικά ότι θα το κάνει και πότε.

Έπειτα από όλα αυτά, μία εξήγηση υπάρχει. Ο κ. Κουρουμπλής δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του τώρα, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να έρθει σε σύγκρουση με την τρόικα. Διότι ήδη η επαναφορά της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία των γενοσήμων, τον έφερε αντιμέτωπο με τους «θεσμούς».

Προφανώς, θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πως ο ίδιος θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων. Για να δούμε. Η πολιτική κλεψύδρα για τον υπουργό Υγείας αδειάζει.

(Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr)