1 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ & ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ....

Ραγδαίες είναι η εξελίξεις για την Ελλάδα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να κινούν τα νήματα για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο ηγέτες έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο, αλλά την τελευταία στιγμή κάθισαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

Αν και στις κοινές δηλώσεις τους, οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα της Ελλάδας, φαίνεται ότι η συνάντηση από τριμερής έγινε πενταμερής, ώστε να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Όπως μετέδωσε  το Bloomberg, θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα, είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, είναι οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο είναι επί τάπητος βρίσκονται σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά, την ώρα που το Brussels Group συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.

Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσει ένα δικό της προσχέδιο για τη συμφωνία, κάτι που κάνουν και οι θεσμοί με σκοπό στη συνέχεια να βρεθεί η "χρυσή τομή". Στόχος του πρωθυπουργού παραμένει η επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας, καθώς δεν επιθυμεί μόνο την κάλυψη της ρευστότητας τους επόμενους μήνες