6 Ιουνίου 2015

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΡΑ ?

Μετά από όσα ακούσαμε χτες και από όλους τους αρχηγούς, ας κάνουμε μια σούμα των τελευταίων έξι μηνών, τουλάχιστον να ξέρουμε μεταξύ μας τι έχει γίνει.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η (τότε) τρόικα ξεκίνησε ζητώντας μέτρα  €2,6 δισ. για όλο το 2015. Ο Χαρδούβελης με τις προτάσεις και αντιπροτάσεις του κατέβασε την απαίτηση κάτω από €2 δισ. Με το περιβόητο μήνυμα του πρότεινε μέτρα €980 εκατ. (χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις) και επειδή η τρόικα δεν επείθετο, πρότεινε να το ξανακοιτάξουμε τον Ιούνιο. Αυτές τις μέρες δηλαδή.

Δεν έγινε αποδεκτό και είχαμε τις εξελίξεις που όλοι ξέρουμε. Αμφότερες οι πλευρές, είτε στα €2 δισ. ή στο €1 δισ. μέτρων, έκαναν τις προτάσεις τους για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3%, περίπου €5,5 δισ.

Ας κρατήσουμε το χειρότερο σενάριο: €2 δισ. μέτρα σε 12 μήνες και πλεόνασμα €5,5 δισ.

Μετά από τεσσεράμισι μήνες υπερήφανης διαπραγμάτευσης έχουμε την πρόταση των πολιτικών ηγεσιών η οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι μια περήφανη νίκη (!!!). €3 δισ. μέτρων στους έξι μήνες που μένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1% ή €1,82 δισ. πλεόνασμα. Τα μέτρα δε, με την αναμόρφωση του ΦΠΑ χτυπάνε το καλάθι της νοικοκυράς ευθέως και χωρίς έλεος.

Κάντε τώρα την αριθμητική. Οι πέντε μήνες συγκυβέρνησης κοστίζουν στους πολίτες €1 δισ. σε πρόσθετα μέτρα και €3,7 δισ. σε "απώλεια πλεονάσματος", δηλαδή καλυτέρευση της θέσης όσον αφορά το χρέος (από κάτι άλλο θα αντικατασταθεί, βέβαια.). Πρόσθετη ζημία μετακυλίεται στα επόμενα χρόνια, με το μειωμένο πλεόνασμα.

Ποιός είναι ο πιο ανάλγητος άγγελος της λιτότητας ? Ο Χαρδούβελης ή ο Βαρουφάκης ? Ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας ?  Τα συμπεράσματα δικά σας.