6 Ιουνίου 2015

ΕΒΕΑ, ΣΕΒ & ΓΣΕΒΕΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ....

Βαριά κάθησαν οι προτάσεις κυβέρνησης και θεσμών στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη βάση μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην απασχόληση για να βγει η χώρα από την ύφεση.

«Σκληρές» χαρακτήρισε τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Τoday» του BBC και εστίασε την κριτική του στο ζήτημα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι κύριος στόχος θα έπρεπε να είναι η έμπρακτη πολιτική βούληση για την αποτελεσματική σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

«Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αύξηση των φόρων, ως δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών», τόνισε ο κ. Φέσσας και επεσήμανε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να ανασάνει η οικονομία.

Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε «μαύρη σελίδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα» τις προτάσεις των θεσμών και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αντιταχθεί απέναντί τους διότι είναι «αναποτελεσματικές και άδικες, βυθίζουν εκ νέου την οικονομία στην ύφεση και υποβαθμίζουν την εγχώρια παραγωγική βάση».
Χαρακτηρίζει «οικονομική γενοκτονία της παραγωγικής βάσης της χώρας» τις μεταβολές στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ επισημαίνει τις επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην απασχόληση από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει αρωγός στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης και επίτευξης μιας έντιμης και επωφελούς συμφωνίας, παράλληλα όμως καλεί την κυβέρνηση να διαμορφώσει όρους εθνικής συνεννόησης και απόκρουσης του δυσμενούς πλαισίου που επιβάλλεται και να προετοιμάσει ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος διαπιστώνει ότι «η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, είτε με την πρόταση των πιστωτών είτε με την ελληνική πρόταση, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνουν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ απουσιάζει παντελώς κάθε αναπτυξιακή κατεύθυνση».
Ο ίδιος επισημαίνει ως ανησυχητικό το γεγονός ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία στα μείζονος σημασίας ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ χάσμα υπάρχει μεταξύ τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει, το υπόλοιπο διάστημα που της απομένει, όλες της τις προσπάθειες στο να ενταχθούν στη νέα συμφωνία αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.