5 Ιουνίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ ?

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής να διαβεβαίωνε μέχρι και χθες ακόμη πως δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική πλευρά να δεχτεί πιθανό αίτημα των θεσμών για διάθεση φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής και για άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου, η πρόταση όμως της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει αυτό ακριβώς.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της πρότασης πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει άμεσα το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, δηλαδή  των σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως αντιγριπικά, αναλγητικά, κρέμες κτλ), και – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, αυτά θα μπορούν να πωλούνται σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ- μάρκετ. Η πώληση πάντως θα γίνεται από “εξειδικευμένο προσωπικό”, όπως σημειώνεται στο κείμενο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η λέξη “φαρμακοποιός”.
 
Σήμερα οι φαρμακοποιοί παραδέχονται ανοιχτά πως «παραμυθιάστηκαν». Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, οι φαρμακοποιοί είχαν λάβει ξανά τη διαβεβαίωση από τον Π. Κουρουμπλή ότι τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα πωλούνται μόνο από τα ράφια των φαρμακείων, με το επιχείρημα πως η χώρα διαθέτει αρκετά φαρμακεία που αποτελούν σημεία διάθεσης των φαρμάκων αυτών. Το κείμενο εντούτοις της ελληνικής πρότασης ήρθε να διαψεύσει τις παραπάνω διαβεβαιώσεις.
 
Λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης ήρθε και η οργισμένη απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντου, ο οποίος εξαπέλυσε βαρείς χαρακτηρισμούς και προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε πολύ οξύ τόνο, τον κατηγόρησε για ανεντιμότητα, χαρακτηρίζοντάς τον ανεγκέφαλο, πως δεν έμαθε από τα λάθη των προηγούμενων και πως θα βρει τους φαρμακοποιούς απέναντί του.