ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞ.ΠΟΛ.
ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣΙΟ.
Πρόγραμμα1. Δημιουργία «Σχεδίου Τοπικής Ανάπτυξης» και Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με εφαρμογή προγράμματος τοπικών έργων υποδομής (έργων συγκοινωνιακών, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης ανακύκλωσης υλικών και προστασίας περιβάλλοντος),εφαρμογή προγράμματος τεχνικών υποδομών και κινήτρων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
2.Λειτουργία Internet Portal με δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρουσίαση ενός λειτουργικού προτύπου θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του δήμου και των τοπικών επιχειρήσεων .Με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών καταστημάτων σε όσους διατηρούν επιχειρήσεις ή επιθυμούν να αναπτύξουν νέο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε κάθε ενέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προηγείται ο δημόσιος διάλογος με την τοπική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο.
3.Δημιουργία πραγματικής πρόσβασης στους δρόμους και στα πεζοδρόμια για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους και μητέρες με παιδιά.
4.Βελτίωση για την εξοικονόμηση ενέργειας και επέκταση υπαρχόντων δημοτικών κτιρίων ή με την κατασκευή νέων.
5.Απαγόρευση σε συγγενείς πρώτου βαθμού να συμμετέχουν σε προμήθειες του Δήμου.
6.Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μερικών υπηρεσιών του δήμου μέχρι το απόγευμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Δεν εννοούμε την συνεχή εργασία των υπαλλήλων του δήμου που πολλοί από αυτούς τυγχάνει να είναι και απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μέσω των εθελοντών αναλόγως επαγγελματικής κατάρτισης. Βέβαια χωρίς αυτό να σημαίνει απλήρωτη εργασία βάζοντας μπροστά την εθελοντισμό αλλά ούτε υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων με τον δήμο. Στο μέλλον θα υπάρχει λεπτομερή ανάλυση για αυτή την πρόταση.
7.Συγκρότηση και λειτουργία «Γραμματείας εθελοντισμού» και ομάδων εργασίας, ανά ενορία ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Τα Δημοτικά συμβούλια θα επικυρώνουν τα μνημόνια συνεργασίας και τους κανονισμούς λειτουργίας των γραφείων εθελοντισμού με συγκρότηση κοινών επιτροπών.
8.Δημιουργία μοντέλου διαβούλευσης με συνέδριο και ημερίδες σε τοπικό επίπεδο και ανοιχτή διαβούλευση στο διαδίκτυο. Η σύμπραξη «Γραμματείας εθελοντισμού» και τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει διευρυμένη συναίνεση και συμμετοχή, καθώς και τη λειτουργία εξειδικευμένου Internet Portal, που θα προβάλλει το περιεχόμενο της συνεργασίας.
9.Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής και θα και έχει ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων , ώστε να καταστεί εφικτή ή με αξιοπρεπείς όρους επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό. Αυτό δεν θα μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνιμο παρά μόνο με τις υπάρχουσες άσχημες συνθήκες λόγω μνημονίων και επιλογών των κυβερνήσεων.
10.Δημοτική Συγκοινωνία που θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες του και τους επισκέπτες της πόλης να την χρησιμοποιούν δωρεάν για τις μετακινήσεις τους, με οχήματα νέας γενιάς που θα προστατεύουν και δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον ,θα είναι φιλικά στους πολίτες όλων των ηλικιών αλλά και στην μεταφορά των ΑΜΕΑ. Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κυκλοφορία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών ανεμπόδιστης διακίνησης και μεταφοράς μέσα στη πόλη, καθώς και στη ρύθμιση της χρήσης των δρόμων, με τρόπο ώστε να κινούνται αρμονικά.
Αγορά 4-5 μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων για τις ανάγκες αυτές μιας και το κόστος είναι πολύ μικρό.
Ή μέσω παραχώρησης λόγω ανταποδοτικών τελών από τον ΟΛΠ ή άλλων οργανισμών.
Ή μέσω δωρεάς μεγάλων εταιριών στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος.
11.Λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων σε κάθε διαμέρισμα που θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες , με ευέλικτα ωράρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
12.Καταγραφή των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες καθώς των άπορων και πολύτεκνων οικογενειών στα πλαίσια της κοινωνικής μέριμνας του δήμου.
Σε αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει:
Α. Δωρεάν τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και μηδέν δημοτικά τέλη με πλαφόν τα 30.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το πλαφόν θα είναι 50%.
Β. Στις καλλιτεχνικές, αθλητικές δραστηριότητες και στο κολυμβητήριο 50% έκπτωση και καθόλου εγγραφή.
Γ. Στους άπορους τα παραπάνω θα είναι δωρεάν.
13.Ανάπλαση των δύο μεγάλων τμημάτων προσφυγικών κατοικιών στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου και της πλατείας Κύπρου μέσω κατασκευαστικών εταιριών με την νομή των σύγχρονων πολυκατοικιών στους ιδιοκτήτες των προσφυγικών (διπλάσιο σε τετραγωνικά διαμέρισμα σε σχέση με την υπάρχουσα κατοικία) τους και με την αντίστοιχη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, όπως και υπέργειων χώρων πρασίνου. Με τη δέσμευση των κατασκευαστικών ότι θα απασχολήσουν στα έργα τους, κατοίκους του δήμου.
14.Πεζοδρόμηση της Ελευθερίου Βενιζέλου και των γύρω δρόμων από τη στάση νερό έως της λεωφόρο Δημοκρατίας για την ανάσα και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου με την αντίστοιχη δημιουργία χώρων στάθμευσης και δωρεάν συγκοινωνίας που θα μεταφέρει στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα για αγορές τους επιβάτες των πλοίων που το επιθυμούν.
15.Δημιουργία νέου σύγχρονου πολυκαταστήματος (τύπου Mall) στο παλιό εργοστάσιο Καχραμάνογλου με τη δέσμευση ότι θα εργαστούν μόνο δημότες των περιοχών Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Θα υπάρξει στο χώρο αυτό χώρος πρασίνου και περιπάτου καθώς και υπόγειο πάρκινγκ.
16.Ενοικίαση μεγάλων κτιρίων όπως το δημαρχείο Δραπετσώνας σε ιδιώτες για τη δημιουργία πολυκαταστημάτων ή γραφείων με την ίδια δέσμευση με του Καχραμάνογλου.
17.Εκμετάλλευση προς όφελος του δήμου του νεκροταφείου Αναστάσεως με την δημιουργία πάρκου.
18. Ένταξη στο σχέδιο πόλης εκτάσεων του Σχιστού για την δημιουργία πράσινου προαστίου κατοικιών για όσους δημότες επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στην φύση και μακριά από το πολύβουο κέντρο.
Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από την συνεργασία του δήμου με ιδιωτικές εταιρίες χωρίς καμία επιβάρυνση του και πάντα με ανάρτηση των διαγωνισμών όχι απλά στο δημαρχείο και με τυπικό τρόπο αλλά δημόσια και ουσιαστικά ώστε όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση ανεξαρτήτου ηλικίας και καταστάσεως.
19. Απορρίμματα και ανακύκλωση
Λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων όπως λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μικρό χρόνο κατασκευής και με το μεγαλύτερο ποσοστό κυριότητας να ανήκει στους δήμους που θα συνεργαστούν και θα εργάζονται κάτοικοι μόνο των δήμων αυτών. Οι μονάδες αυτές κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι υπόγειες και εντελώς καθαρές για το περιβάλλον και τους κατοίκους.
Κατασκευή και λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες κομποστοποίησης και μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών που η ανακύκλωση μπορεί να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 90%.
Μέσω της καύσης των σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες παράγεται αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια με ηλεκτρισμό και θέρμανση, αξιοποιώντας μέχρι και το 85-90% των αποτεφρωμένων αποβλήτων υπό μορφή ενέργειας.
Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων, μάλιστα, θα περιορίσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση της πόλης από το πετρέλαιο ή το αέριο.
Το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς καλύπτεται από τους ίδιους του κατοίκους της πόλης, μέσω των δημοτικών τελών που ήδη πληρώνουν.
20. ΟΛΠ
Με δεδομένη την άποψη ότι το λιμάνι του Πειραιά, ο ΟΛΠ, δεν πρέπει να ξεπουληθεί στους ξένους κατακτητές , η δημοτική κίνηση μας κίνηση προτείνει :
Την άμεση ίδρυση διαδημοτικής ανώνυμης εταιρείας (ακόμα και με τροποποίηση του Ν. 3852/2010 δηλαδή του Καλλικράτη) με εταίρους τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τον Δήμο Περάματος και τον Δήμο Σαλαμίνος.
1. Την μεταφορά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην νέα διαδημοτική ανώνυμη εταιρεία από το ΤΑΙΠΕΔ , με ποσοστά ανάλογα του μεγέθους των Δήμων ώστε να παραμείνει υπό κρατικό δημόσιο έλεγχο το εθνικό μας λιμάνι.
2. Οι μετοχές να μεταβιβαστούν στους Δήμους λόγω των οφειλών του ΟΛΠ σε αυτούς από την χρήση των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών ( δηλαδή από το 1999 που ο ΟΛΠ έγινε Α.Ε. και έκτοτε δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ στους παραλιμένιους Δήμους από την επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία του σε αυτούς )
3. Την παραχώρηση δραστηριοτήτων και χρήσεων σε πολλούς όπως γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει στα περισσότερα λιμάνια της Ευρώπης, δηλαδή ο Δήμος να είναι και ο κυριότερος μέτοχος της Α.Ε. του λιμένος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. ( Στην Ευρώπη το 90% των λιμένων είναι δημοσίου χαρακτήρα με κύριο μέτοχο τον Δήμο, το 7 % είναι καθαρά κρατικά λιμάνια και μόλις το 3 % είναι ιδιωτικά).