30 Μαρτίου 2014

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διαβάσαμε ένα πάρα πολύ ωραίο άρθρο του Νίκου Χάνου, το οποίο μας εκφράζει 100%. Θεωρούμε υποχρέωση μας να το αναρτήσουμε, για όσους μας παρακολουθούν.

Λίγους μήνες πριν την τελική ευθεία των εκλογών κι ενώ οι δημοτικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ανοίγουν σιγά-σιγά τα χαρτιά τους, τα συνθήματα, τα μεγάλα λόγια και οι βαριές λέξεις πληθαίνουν.  Η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η ευημερία, η κοινωνική αλληλεγγύη και όλα αυτά τα ωραία, «λύνονται» με λέξεις όπως και σε  προηγούμενες  προεκλογικές περιόδους, σχεδόν μαγικά.

Η τακτική είναι λίγο πολύ γνωστή, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις προηγούμενες αναμετρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ανέδειξε δημάρχους οι οποίοι …διέλυσαν δήμους. Κυρίαρχα στοιχεία της είναι: α. η απουσία μελετημένων προτάσεων ή ύπαρξη «προτάσεων του αέρα», β. ο έντονος καταγγελτικός λόγος, βγαλμένος από τα φοιτητικά αμφιθέατρα, «ξύλινος» πολλές φορές, με βαριές λέξεις και τρυφερά στολίδια, διανθισμένος με γενικότητες και υπερβατικά οράματα και γ.  και η στοχοποίηση  αντιπάλων χωρίς στοιχεία, με γενικότητες και αναδρομές στο παρελθόν.

Στόχος αυτής της τακτικής είναι η απόκρυψη της αδυναμίας κατάθεσης προτάσεων οι οποίες να αντέχουν σε συζήτηση και σε κριτική, η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, η κατοχύρωση της απόλυτης καθαρότητας, ελέω θεού.

Βέβαια σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το τοπίο γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαμορφωθεί με όρους πολύ διαφορετικούς από την προηγούμενη δεκαετία. Οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί, οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί, το νομικό πλαίσιο για μια σειρά αποφάσεων έχει στενέψει, η ευχέρεια «ηρωικών» κινήσεων από τις δημοτικές αρχές έχει περιοριστεί! Το πρότυπο του  δημάρχου ο οποίος διεκδικεί από την κεντρική εξουσία έχει υποχωρήσει μιας και το κράτος δεν έχει να δώσει, ο δήμαρχος με ευρωπαϊκά προγράμματα για τεχνικά έργα εξαρτάται από τις επιθυμίες της περιφέρειας και έχει μείνει η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης, η εξεύρεση πόρων καθώς και η παροχή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, περισσότερο όσο ποτέ, είναι επιβεβλημένο οι δημοτικές κινήσεις οι οποίες θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών να καταθέσουν προτάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Πραγματικά δεν έχει νόημα να πλειοδοτούν σε ευκολίες, χαϊδεύοντας αυτιά και την επομένη των εκλογών να βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσα αδιέξοδα που έχει μία δημοτική θητεία και οι δήμαρχοι με το καλημέρα να βρίσκονται  ανίσχυροι, αναξιόπιστοι, πελαγωμένοι. Μάλιστα αυτή τη φορά δεν υπάρχει δικαιολογία. Όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι συγκεκριμένα, ότι οι  αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί χωρίς την αντίστοιχη οικονομική στήριξη, ότι η διαχείριση ενός δήμου χρειάζεται απλά, σαφή και μετρημένα βήματα.
 

Γι'αυτό λοιπόν, τουλάχιστον αυτή τη φορά οι υποψήφιοι ας μιλήσουν ειλικρινά! Αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε να κάνουμε. Ευχή είναι να αποφύγουν τα συνθήματα και να περιοριστούν σε προτάσεις. Είναι μια τίμια στάση η οποία θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες! Είναι η στάση που σέβεται τους πολίτες, περιφρουρεί το κύρος της αυτοδιοίκησης και βοηθάει τους εκλεγέντες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα την επόμενη μέρα με καθαρή ματιά και πατώντας καλά στα πόδια τους!

Νίκος Χάνος, εκπαιδευτικός  από stagona4U