22 Ιουνίου 2014

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΡΥΑΚΙ... ΔΗΜΑΡ -> ΠΟΤΑΜΙ


Ο κ. Θεοδωράκης αντί του «Κεντροαριστερά» θα υιοθετήσει τον όρο «ριζοσπαστικό κέντρο».Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς ταυτόχρονα τις εξελίξεις στο «Ποτάμι» και τη ΔΗΜΑΡ. Τον ενθουσιασμό για το καινούργιο από τη μία, την πικρία για το πιθανό τέλος από την άλλη. Διότι αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα δύο κόμματα. Ο μεν κ. Στ. Θεοδωράκης αγωνιά για το εάν το επικείμενο συνέδριό του θα μεταδώσει την ελπίδα για μια εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Και την ίδια στιγμή ο κ. Φ. Κουβέλης προσπαθεί να αποτρέψει το μοιραίο, επιχειρώντας κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση: να αναστήσει ένα κόμμα που συνεθλίβη από το 6,5% στο 1,2% χωρίς μάλιστα ο ίδιος να αλλάξει στο ελάχιστο τη στρατηγική του. Διότι την ίδια γραμμή που την κατέστρεψε ακολουθεί επί της ουσίας η ΔΗΜΑΡ, όπως λένε στελέχη της, αν ευσταθεί η προφανής μάλλον εκτίμηση ότι οι πολίτες την καταψήφισαν επειδή ακριβώς έφυγε από την κυβέρνηση και φλέρταρε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που κάνει εμφατικότερα σήμερα.

Με τα δεδομένα αυτά προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μοιάζουν έτοιμα να βουτήξουν στο «Ποτάμι». Με πρώτο τον κ. Γρ. Ψαριανό, που όχι μόνο θα παραστεί στο συνέδριο του «Ποταμιού» αλλά θα είναι και μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής, όπως ονόμασε ο κ. Θεοδωράκης μια «δεξαμενή» προσώπων που δεν είναι μέλη του κόμματός του, αλλά τους ζήτησε -και δέχθηκαν- να έχουν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων του συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον στην εν λόγω επιτροπή είναι ότι η ίδια η σύνθεσή της καταδεικνύει και τον προσανατολισμό του «Ποταμιού», που είναι προφανές πλέον ότι φιλοδοξεί να εκφράσει το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας και να μην χρησιμοποιήσει τον φθαρμένο όρο «κεντροαριστερά» (ακούγεται άλλωστε ότι ο κ. Θεοδωράκης πιθανώς θα υιοθετήσει τον όρο «ριζοσπαστικό κέντρο»). Μεταξύ πολλών άλλων στην επιτροπή θα μετέχουν οι κ.κ. Στρ. Μούγερ, Αντ. Καρίπογλου και Αντιγόνη Λυμπεράκη (από τη Δράση), ο κ. Σπ. Δανέλης (πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ), ο κ. Αχμέτ Ιλάν (πρώην βουλευτής που είχε δοκιμαστεί και με την κ. Μπακογιάννη), ο ανεξάρτητος κ. Π. Τατσόπουλος και πλήθος καθηγητών αλλά και γνωστών προσώπων στον δημόσιο βίο (Θ. Βερέμης, Θ. Τσούκας, Ν. Μαρατζίδης, Αντ. Καφετζόπουλος, Γ. Κακλέας, Π. Κοκκινόπουλος, Ν. Ξυδάκης κ.ά.). Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια επιτροπή θα μετέχουν και οι προερχόμενοι από την «πρωτοβουλία των 58» κ. Αρ. Δοξιάδης, Μ. Ματσαγγάνης και Σωτ. Γκορίτσας, ενώ ως παρατηρητές θα παραστούν και οι Γ. Βούλγαρης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Λιβαδάς, Λ. Καστανάς, Κ. Χατζηπίρος. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι και η γνωστή αυτή πρωτοβουλία αντιμετωπίζει πλέον «επί ίσοις όροις» την «Ελιά» και το «Ποτάμι», χωρίς να κρύβει το έντονο ενδιαφέρον της για τις επιλογές και πρωτοβουλίες του κ. Στ. Θεοδωράκη.παρακολουθήσει το συνέδριο του «Ποταμιού») ήδη διεμήνυσε οριστικά στον κ. Κουβέλη ότι η μεταρρυθμιστική τάση που εκπροσωπεί δεν πρόκειται να μετέχει ούτε στην προετοιμασία ούτε να παρακολουθήσει το συνέδριο της Αγ. Κωνσταντίνου τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επί της ουσίας ο κ. Λυκούδης προανήγγειλε τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ διότι δεν υπάρχει βέβαια προηγούμενο μια οργανωμένη τάση κόμματος να απαξιώνει διά της απουσίας της την ανώτατη θεσμική διαδικασία μιας πολιτικής παράταξης. Μοιάζει δε με πολιτικό τραγέλαφο ότι ο κ. Κουβέλης καλείται να βρει κοινό τόπο και με την αριστερή τάση του κόμματός του. Το «Δίκτυο», όπως ονομάζεται, τον καλεί να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρος ως προς τη στόχευσή του να συγκυβερνήσει αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταλείψει τα «κεντροαριστερά ανοίγματα» που επιχειρεί μετά τις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή : Κ. Ζούλας