25 Ιουνίου 2014

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ

Το Α θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν επιφυλαχθεί εξαιτίας του κατεπείγοντος χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τήρησαν αρνητική στάση και το καταψήφισαν.

Τα βασικά σημεία της αντιπολιτευτικής κριτικής αφορούν στις διατάξεις με τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που εκπονούνται προκειμένου να καταστούν οι εκάστοτε περιοχές κατάλληλες να υποδεχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή εν γένει «οργανωμένη αναπτυξιακή και παραγωγική δραστηριότητα». Αυτό σε συνδυασμό με την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών ελέγχου, οδήγησαν την αντιπολίτευση σε καταγγελία του σχεδίου νόμου.

Σε αυτό το ζήτημα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απάντησε: «Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις (…) Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε». Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια δικαίου: ο επενδυτής έχει απέναντί του την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις…» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το νομοσχέδιο δίνει αυξημένη συμβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνει τα επίπεδα λήψης αποφάσεων από επτά σε τέσσερα. Αντιστοιχίζει τους 6.000 κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων με τις χρήσεις γης που προσδιορίζονται. .
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση», μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της – και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι στα Ειδικά Χωρικά Σχέδια μπορεί να έρθουν ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (…) Και ρώτησε: « Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει το πού θα μπαίνουν οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, σε τι εμβαδό και σε τι χιλιομετρικές αποστάσεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει αν υπάρχει χωρητικότητα, αν υπάρχουν οι διαθέσιμες δυνατότητες, αν μπορούν να επιβιώσουν οι τοπικές αγορές και αν θέλουμε να υπάρχουν οι συνοικίες;
O κ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ τον διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πολύ αυστηρό και  αρμόδιο να λύνει τέτοια θέματα

Από τη μεριά του ο εισηγητής του νομοσχεδίου της ΝΔ Σπύρος Καλαφάτης αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει και τις μικρές επιχειρηματικές μονάδες. «Το 95% ωστόσο του οικονομικού ιστού της χώρας μας έχει να κάνει με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – και αυτή είναι που ενθαρρύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το νομοσχέδιο, ιδίως με τις διατάξεις για τις χρήσεις γης»
Όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε, αυτή προωθείται από άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο.

«Το  νομοσχέδιο βάζει όλες τις χρήσεις στις οικιστικές περιοχές - π.χ. γραφεία και ξενοδοχεία 100 κλινών και άνω. Γι’ αυτό βρίσκονται οι άνθρωποι από τη Φιλοθέη έξω από τη Βουλή. Γίνεται χαμός! Δίνονται δωράκια πάνω στον συντελεστή δόμησης, στο ύψος, στην κάλυψη» κατήγγειλε η Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ).
«Δεν αυξάνουμε συντελεστές δόμησης πουθενά. Μάλιστα, στο άρθρο 9 μειώνουμε ορισμένους συντελεστές δόμησης στο μισό» απάντησε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ταγαράς

«Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;» αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ). «Μας λέτε πως το θέλει η τρόικα. Μα δεν έχουμε βγει στις αγορές; Δεν έχουμε πλεόνασμα; Δεν είχατε πει μέσω του πρωθυπουργού σας πως το Μνημόνιο τέλειωσε; .
Εστιαζόμενη με τη σειρά της στις ρυθμίσεις για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) παρατήρησε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων (…) Φυσικά, όσο η κυρία Κεφαλογιάννη σταματάει τελεσίδικες κατεδαφίσεις αυθαίρετων στην Κρήτη πάνω στον αιγιαλό, και όσο το αναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θέτει σε διαβούλευση νομοσχέδια για την καταστρατήγηση κάθε νόμου που αφορά τον αιγιαλό, μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον».

«Με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων «επενδυτών»» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανσόπουλος, υποστήριξε πως «η επίτευξη του καπιταλιστικού κέρδους προϋποθέτει να θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες (…). Η αντίληψη ότι η γη αποτελεί πηγή πλουτισμού οδηγεί στην εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων».
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο», ανάπτυξή τους». Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, συνέδεσε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος που επελέγησαν για την επεξεργασία του νομοσχεδίου, με τις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής.

Πηγή : http://www.exedra.gr