27 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ Κον ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΕΝΤΑΥΘΑ.

Αγαπητέ κύριε Αντιπεριφερειάρχα.

Δεν σας γνωρίζουμε, όπως δεν μας γνωρίζετε και εσείς. Και σίγουρα οι δρόμοι μας δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ, εάν δεν είχαμε κάνει μια ανάρτηση σχετικά με την απόφαση 408/2014 του
Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. (http://keratsini-in-out.blogspot.gr/2014/11/blog-post_88.html)
 
Κάποιος αναγνώστης μας (οπαδός της παράταξης σας μάλλον), μας ενημέρωσε για ένα άρθρο σας στην εφημερίδα  ‘’ΑΥΓΗ’’, σχετικά με αυτό το θέμα και μάλιστα είχε τη καλοσύνη να μας το στείλει. Ήταν υποχρέωση μας να το διαβάσουμε και εάν κάτι δεν είχαμε γράψει καλά, να το ανασκευάσουμε. Και αυτό κάναμε.
 
Η αλήθεια είναι ότι τα τρία τέταρτα του ολοσέλιδου άρθρου σας, μας ήταν αδιάφορο γιατί σχετιζόταν με κάποια ‘’επίθεση’’ που (από ότι καταλάβαμε) δεχτήκατε, με αφορμή μια παλιά σας αρθογραφία (από το Μάρτη του 2013), με το οποίο αφορίζατε το θεσμό των Κοιν.Σ.Επ., σε σχέση με την τωρινή απόφαση με την οποία, λίγο – πολύ, ‘’αποδέχεστε’’ (έστω αφαιρετικά) τον θεσμό. Αλλά, αυτό είναι καθαρά προσωπικό σας θέμα.  Το υπόλοιπο όμως ένα τέταρτο του άρθρου σας μας απασχόλησε, δεδομένου ότι σχετιζόταν και με την ανάρτηση μας. Και σε αυτό θα μείνουμε.
 
Εδώ όμως αγαπητέ αντιπεριφερειάρχα, δεν μας τα λέτε καλά. Και ας δούμε το γιατί.
 
Κατ’ αρχήν ο θεσμός των Κοιν.Σ.Επ. ήρθε το 2011 (νόμος 4019/2011 ) εν μέσω κρίσης και μνημονίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με θερμούς υποστηρικτές τον τότε υπουργό εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον σημερινό υφυπουργό εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και την τότε υπουργό Λούκα Κατσέλη. Άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν εκ γενετής καπιταλιστές, διώκτες των εργαζομένων, των συνδικαλιστών και  καταστροφείς δομών του δημοσίου.   Για όποιον δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα (εσείς εκτιμούμε ότι το κατέχετε), σημειώνουμε ότι, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής τρεις κατηγορίες:
 
α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, οι οποίες αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.
β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίες αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού - προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Και εδώ υπάρχει η πρώτη παρατήρηση μας. Ξέρετε ιδιωτικές επιχειρήσεις που να παρέχουν τις υπηρεσίες (α) και (β) ? Όσες ασχολούνται με αυτές τις υπηρεσίες είναι κατά κύριο λόγο, είτε Μ.Κ.Ο. είτε επιχειρήσεις, που έχουν πάρει τη ‘’δουλειά’’ από κάποιον δημόσιο φορέα. Για μερικές μόνο από τις υπηρεσίες της κατηγορίας (γ) μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι παρέχονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
‘Αρα μια Κοιν.Σ.Επ., για ποια ιδιωτική εταιρία θα πάει δουλέψει ? Και για ποια δουλειά ? 
Για αυτό στο νόμο θεσμοθέτησης τους, υπάρχει η παρατήρηση ότι οι Κοιν.Σ.Επ.,
‘’ Μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.  ‘’.

Ας έρθουμε όμως στο επίμαχο σημείο.  

Στις 15/10/2014, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Πλακιωτάκης,  κάλεσε Αναπτυξιακές Συμπράξεις (όπως είχε γίνει και για τα Τοπ.Σ.Α, εάν σας λένε τίποτα αυτά ) να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης προκειμένου να συγκροτηθούν περιφερειακοί μηχανισμοί – ένας σε κάθε περιφέρεια – με στόχο την προώθηση των Κοιν.Σ.Επ. και γενικότερα της Κοινωνικής Οικονομίας (ΑΔΑ 7Ν91Λ-ΖΗΒ). Και μάλιστα το ποσόν που αντιστοιχεί στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη που θα αναλάβει αυτό το ρόλο στην Αττική, ανέρχεται σε 5.500.000€ (καλά λεφτά !!!), σε σύνολο 19.500.000€, για όλη τη χώρα.

Οι όροι και προϋποθέσεις του έργο αναφέρονται σε Κοιν.Σ.Επ. πάσης φύσεως και δεν υπάρχει ο διαχωρισμός σε Κοιν.Σ.Επ. που θα απευθύνονται στον Ιδιωτικό ή Δημόσιο Τομέα. Για να ξέρουμε τι διαβάζουμε. Μια πρόταση από οποιαδήποτε αναπτυξιακή σύμπραξη, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η σύμπραξη δεν μπορεί να πάρει την ‘’δουλειά‘’. Εμείς π.χ. εάν κατεβούμε στην διαδικασία επιλογής με μια άλλη αναπτυξιακή σύμπραξη και κερδίσει η δική σας, μπορούμε με βάση τα όσα αναφέρετε στο άρθρο σας, να διεκδικήσουμε κάθε έννομο συμφέρον μας.

Άρα δεν μας τα λέτε καλά ότι η αναπτυξιακή σύμπραξη που θα συμμετέχει η Περιφέρεια, θα βοηθήσει μόνο Κοιν.Σ.Επ. που θα αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα (!!!). Έχετε κοπεί από τη διεκδίκηση του έργου. Μην κάνετε το κόπο και πάρετε και τους άλλους 17 εταίρους στον λαιμό σας…

Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί ? Καλό δεν θα ήταν αν αναφέρονταν στην απόφαση, έτσι για να τους ξέρουμε και εμείς ? Και σε τι ποσοστό (στη σύμπραξη) θα συμμετέχει η Περιφέρεια, επίσης ? Αφού θα τα μάθουμε έτσι και αλλιώς, γιατί δεν αναφέρονταν στην απόφαση ?

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, στην προσπάθεια σας να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την παράταξη σας, κάνατε το λάθος. Δεν ξέρουμε εάν ο Πλακιωτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος θα προκρίνει τη σύμπραξη σας να πάρει τη δουλειά, αλλά αυτή ξεκινάει ήδη με πρόβλημα.

Και ένα τελευταίο ερώτημα μας. Υπήρχε λόγος συμμετοχής της Περιφέρειας στην διεκδίκηση ενός τέτοιου έργου, δεδομένης της ιδιόμορφης ευαισθησίας που το χαρακτηρίζει ?  Γιατί  ?

Αυτά και καλή τύχη (στο έργο) να έχετε……..

(Υ.Γ. Θα παρατηρήσατε ότι δεν σας αναφέρουμε καθόλου με το όνομα σας, δεδομένου ότι ο δικός μας σκοπός δεν είναι να σας δημιουργήσουμε προσωπικό ή παραταξιακό πρόβλημα. Ούτε το φύλλο της εφημερίδας που φιλοξένησε το άρθρο σας, δεν αναφέρουμε. Ούτε θα ενημερώσουμε τυχόν ανταγωνιστές σας, στο έργο (!!!). Μην προκληθούμε, όμως .... )