27 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ....

Αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται, προτού καν ορκισθεί, η νέα κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σε μια σπάνια κοινή δήλωσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι ηγέτες των “28” εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους δεκάδων αμάχων κατά τον πρόσφατο “τυφλό βομβαρδισμό” της Μαριούπολης -του οποίου την πατρότητα εμμέσως αποδίδουν, παρά τη σύγχυση που επικρατεί ως προς τα πραγματικά δεδομένα, στην πλευρά των ρωσόφωνων ανταρτών.

Μάλιστα, οι “28” ζητούν δημοσίως από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να εξετάσουν κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την Πέμπτη “κάθε αρμόζουσα δράση, ιδιαίτερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ” για την κατάπαυση του πυρός.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών επικαλούνται στοιχεία για συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές και καλούν τη Μόσχα να καταδικάσει τις ενέργειες των ανταρτών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η ουκρανική κρίση προαναγγέλλεται μάλιστα ότι θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου και θα επικυρωθούν οι όποιες νέες κυρώσεις θα έχει επεξεργασθεί η Κομισιόν, βάσει των πολιτικών κατευθύνσεων που θα προκύψουν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Πέμπτης.

Ωστόσο, την απορία σχετικά με την 28η υπογραφή της σημερινής κοινής δήλωσης (εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω αλλαγής κυβερνητικής φρουράς) ήρθε να επιλύσει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, από την οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο διαδικαστικό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “Η δήλωση “Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ” που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Federica Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε.”. Επικοινωνία είχε το Μέγαρο Μαξίμου και με το επιτελείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Και στις δύο αυτές περιστάσεις διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί, παρότι και άλλες χώρες φέρονται να εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου αποτελεί, όπως και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών,ένα “τεστ” για τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχθούν ”περιθωριοποίηση” της Αθήνας με “αντιθεσμικές” ενέργειες.

Αλλά και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αύριο κιόλας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τη θέση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ότι αυτή “Θα είναι δημοκρατική”.

Είναι σαφές ότι από την πρώτη μέρα της στην εξουσία, η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε απόκλιση από το ευρω-ατλαντικό στρατόπεδο, σε μία συγκυρία κατά την οποία τα γεγονότα της Μαριούπολης δίνουν νέα ώθηση στο εγχείρημα συσπείρωσής του έναντι της “εξ Ανατολών απειλής”, με παράλληλη “απώθηση” των φωνών εντός Ευρώπης που εξέφραζαν όλο και εντονότερες επιφυλάξεις για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Το ότι η αντιπαράθεση αυτή οδηγείται σε οριακό σημείο προκύπτει όχι μόνο από τις εξελίξεις “επί του εδάφους” στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και από την έξαρση του “πολέμου των συμβολισμών”.

Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι ήταν επί χρόνια υπάλληλος του ΥΠΕΞ δίνοντας εξετάσεις και κάλεσε του υπαλλήλους να έχουν κριτική σκέψη και να μην μένουν σε γραφειοκρατική στάση. «Θέλω σκέψη και ιδέες για καλύτερους τρόπους που θα βελτιώσουν τις συνθήκες του λαού», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Μάλιστα, ο κ Βενιζέλος παρενέβη στην ομιλία του καθώς ο κ. Κοτζιάς έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους λέγοντας ότι «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προτετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται».

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών απάντησε με έντονο ύφος ότι εγώ όσο ήμουν στο υπουργείο δεν δεχθήκαμε καμία παρέμβαση.«Ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν σχετίζονται με θέματα οικονομίας.

«Εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να μη ζήσει κάτι αντίστοιχο με εμάς», αναφερόμενος στο χρέος και τη διαπραγμάτευση το 2012 και ευχήθηκε ο κ. Βενιζέλος να φέρει κάτι καλύτερο για τη χώρα και όχι χειρότερο».

Ο κ. Κοτζιάς πήρε το λόγο τονίζοντας σε ήρεμο τόνο για αυτό καλούμε όλους για ιδέες και κριτική σκέψη για να συμβάλλουμε στο γενικότερο καλό.

πηγή : lykavitos.gr