4 Μαρτίου 2015

Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για το αν ισχύει το γεγονός, ότι προ ημερών, με εντολή του, οι Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών ζήτησαν άμεσα τις παραιτήσεις όλων των Διοικητών και Υποδιοικητών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την επικράτεια, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης επικαλείται, ότι βάσει του νόμου 4052/12 άρθρο 2, η θητεία των ανωτέρω διοικητών είναι τριετής και σε περίπτωση διακοπής ή παύσης τους χωρίς προηγούμενη τεκμηριωμένη αρνητική αξιολόγηση από αρμόδια όργανα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ διερωτάται, γιατί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν την ανέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας αλλά ανατέθηκε σε Διοικητές των Υ.Π.Ε. και καταλήγει: «Τι προτίθεσθε να κάνετε; Έχει υπάρξει αξιολόγηση των Διοικητών των νοσοκομείων και αν ναι, υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι που δικαιολογούν την αποπομπή τους από τις θέσεις τους»;

Η ερώτηση

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης , έχει ως εξής:

« Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίες  αναφέρουν πως οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας ζήτησαν άμεσα τις παραιτήσεις όλων των Διοικητών και Υποδιοικητών των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και απορίες για τη σκοπιμότητα της παραπάνω πρωτοβουλίας, καθώς και γιατί αυτή η πρωτοβουλία ανετέθη σε Διοικητές των Υ.Π.Ε. και όχι σε κάποιο ανώτερο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή και γιατί δεν την ασκήσατε εσείς ο ίδιος προσωπικά.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η θητεία των ανωτέρω διοικητών είναι τριετής στην αρχή της οποίας υπογράφουν σύμβαση αποδοτικότητας. Ετήσιες εκθέσεις προόδου υποβάλλονται στην Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την πρόσληψή τους, από τη διοίκηση των Υ.ΠΕ. Η Επιτροπή αξιολογεί ετησίως και δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Υγείας την αυτοδίκαιη και χωρίς αποζημίωση διακοπή της θητείας τους με βάση την τεκμηρίωση και την αποδοχή της ως άνω έκθεσης προόδου ή και άλλα επιβαρυντικά για τον αξιολογούμενο στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, διακοπή ή παύση της θητείας των Διοικητών νοσοκομείων, χωρίς προηγούμενη τεκμηριωμένη αρνητική αξιολόγηση από το αρμόδιο όργανο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Τι προτίθεσθε να κάνετε σχετικά με τη θητεία των Διοικητών και Υποδιοικητών των νοσοκομείων της χώρας;
– Έχει υπάρξει αξιολόγηση των Διοικητών των νοσοκομείων; Έχουν υπάρξει σύμφωνα με τη νομοθεσία  τεκμηριωμένοι λόγοι που δικαιολογούν την αποπομπή των Διοικητών από τη θέση τους;».