26 Απριλίου 2015

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ .....

Οι οικονομικές αναλύσεις γενικά είναι βαρετές, για όσους δεν ενδιαφέρονται για την Εθνική Οικονομία, Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Δημοσιονομικά μεγέθη και τα λοιπά συμπαρασυρούμενα. Δυστυχώς, οι εποχές, μας έχουν κάνει να εστιάζουμε και σε αυτά, μιας και καταφέραμε αυτά τα(αποκλειστικά πλέον) μεγέθη, να καθορίζουν το μέλλον μας. Για αυτό μια ματιά πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτές την επόμενη μέρα μας, έχει πάντα μεγάλη σημασία. Και (πάλι) δυστυχώς, οι ξένοι επενδυτές, δεν μας ''βλέπουν''.

Από τον Ιανουάριο και μετά από 26 μήνες συνεχόμενων εισροών ξένων κεφαλαίων, τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια άρχισαν να πουλάνε. Το Φεβρουάριο οι εκροές ξένων κεφαλαίων έφτασαν τα 163 εκ. € , ενώ τον Μάρτιο πλησίασαν τα 170 εκ. €. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που την '' κάνουν με  ελαφρά πηδηματάκια '', είναι βαριά ονόματα όπως Goldman Sachs, Merrill Lynch, Citigroup, Bofa, οι οποίες διαμορφώνουν το κλίμα και για τους άλλους επενδυτές.

Αυτό το '' Άντε Γειά '', είναι υπεύθυνο να έχει χαθεί μέσα σε ένα χρόνο, το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και δυστυχώς δεν διακρίνεται φως στο τούνελ ....