21 Μαΐου 2015

EFSF - EFSM - ESM - ELA

Σε μια σημερινή κουβέντα παρέας, βγήκε στην επιφάνεια ένα θέμα, που αρκετούς από εμάς δεν ενδιέφερε ή / και δεν τους ενδιαφέρει καν, άσχετα εάν επηρεάζει δραστικά το σήμερα και το αύριο μας. Τι είναι αυτά τα EFSF, EFSM, ESM που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά, κατά κόρον. Είπα λοιπόν να γράψω δυο λόγια για αυτά, για όποιον ενδιαφέρεται.

Τον Μάιο του 2010 δημιουργήθηκε ένας προσωρινός μηχανισμός σταθεροποίησης, συγκροτούμενος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM) και την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ δημιούργησαν αυτόν τον προσωρινό μηχανισμό σταθεροποίησης για να προστατέψουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητά τους, σε περιβάλλον κρίσης δημοσίου χρέους. Ο μηχανισμός αυτός αποτελείται από :

1. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM).

Ο μηχανισμός αυτός καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέσα στα όρια των ιδίων πόρων του, και εκτιμάται σε 60 δισ. ευρώ. Τα δάνεια χρηματοδοτούνται από δανεισμό της Επιτροπής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι εγγυημένα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

2.Την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η συνολική δανειοδοτική ικανότητά της εκτιμάται στα 440 δισ. ευρώ. Τα δάνεια χρηματοδοτούνται από δανεισμό του EFSF στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι εγγυημένα από τους μετόχους (κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ). Η διευκόλυνση έχει ενεργοποιηθεί για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
 

Τον Οκτώβριο του 2012 δημιουργήθηκε, ο βασικός μηχανισμός στήριξης, με τη μορφή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Πρόκειται για ένα μόνιμο μέσο που προορίζεται να αντικαταστήσει τους δύο προσωρινούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, με τους οποίους, προς το παρόν, συνυπάρχει. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι όμοια με εκείνα του EFSF. Και ο ESM θα αποτελέσει τον κύριο μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Η συνολική δανειοδοτική ικανότητά της ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ. Τα δάνεια χρηματοδοτούνται από δανεισμό του ESM στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι εγγυημένα από τους μετόχους (κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ).


Ο  ELA (Έκτακτη Ενίσχυση Ρευστότητας) είναι ένα νομισματικό εργαλείο που αφορά πιστωτικά ιδρύματα. 

Το νομισματικό αυτό εργαλείο αξιοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις για πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιητική ρευστότητα προσωρινά και τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας. Ο ELA παραχωρείται έναντι ικανοποιητικής εξασφάλισης, σε τράπεζες φερέγγυες, αξιόχρεες και με θετικά κεφάλαια. Ο μηχανισμός ELA αξιοποιείται σε περιπτώσεις κρίσεων δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ως νομισματικές αρχές αλλά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για συμβολή στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.