15 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ & ΕΥΡΩΠΗ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ?

Μου έλεγε μια φίλη μου , παλαιά υπάλληλος της Επιτροπής: μετά την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ χρόνια θα χρειασθούν για να διορθωθεί η εικόνα της χώρας στις υπηρεσίες της ΕΕ.

Τούτο αντιστοιχεί πλήρως σε αυτή την αίσθηση , που καθιζάνει πλέον στην συνείδηση πολλών . Η συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπης είναι αδύνατος. Δεν πρόκειται βέβαια μόνον περί ενός απλού προαισθήματος. Προκύπτει άμεσα από την λογική ανάλυση των πολιτικών του και δή σε τομείς πέραν των συνήθως συζητουμένων, του δημοσιονομικού και του ασφαλιστικού δηλαδή. Τι ζητά η Ευρώπη; Πολύ συγκεκριμένα: 

Στην Αγορά μείωση των διοικητικών βαρών στην επιχειρηματικότητα, συγκράτηση περιβαλλοντολογικών υπερβολών, άρση περιορισμών, διεύρυνση ανταγωνισμού, ρύθμιση εργασιακών σχέσεων και τρόπου διευθετήσεως δικαστικών εμπλοκών φιλική στην ανάπτυξη.

Προσέλκυση επενδυτών μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων κρατικής περιουσίας αλλά και κρατικών μονοπωλίων αγαθών ( πχ ενέργεια) και υπηρεσιών ( πχ λιμάνια, αεροδρόμια). Στην Πρόνοια αντιμετώπιση της φτώχιας με την εγγύηση ελαχίστου εισοδήματος μέσω μεταβιβαστικών πληρωμών και απ΄ευθείας παροχής υπηρεσιών.

Στην Υγεία συνδυασμός ποιότητος και οικονομικότητος μέσω της υιοθετήσεως ιστορικών συστημάτων πρωτοβαθμίου περίθαλψης και εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και ελέγχου κόστους στην δευτεροβάθμιο .Στην Παιδεία διασύνδεση των ΑΕΙ ( διοίκηση, πρόγραμμα σπουδών, έρευνα), όπως και της Τεχνικής Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της Οικονομίας.

Στην Δημόσια Διοίκηση υγιεινή απίσχανσή της, στελέχωση, λειτουργία, αξιολόγηση και μισθοδοσία της βάσει ποσοτικοποιημένων στόχων.

Είναι συμβατά όλα αυτά με την φύση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυνατόν οι άνθρωποί του, να συντονιστούν, παρακολουθήσουν και ενσωματωθούν στον τρόπο λειτουργίας των προηγμένων κοινωνιών της Ευρώπης; Είναι δυνατόν , να ανταποκριθούν σε οιεσδηποτε υποχρεώσεις απορρέουν από αυτή;
Ειναι ώρα, να αφήσουμε ( αδικαιολόγητα) ενοχικά σύνδρομα και υπεκφυγές και να πούμε ευθαρσώς, ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη είναι έννοιες ασύμβατες.


Λύση δεν είναι η όποια συμφωνία. Ακόμη και εάν υπάρξει , δεν θα εφαρμοσθεί. Εάν δεν συμφωνήσουν , θα συγκρουσθούν άμεσα, εάν συμφωνήσουν, αργότερα. Δυοίν θάτερον λοιπόν: Έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία ή έξοδος της Ελλάδος από την Ευρώπη

(από ανάρτηση του Δ. Βαρτζόπουλου).