1 Ιουνίου 2015

SLA (!) ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, MOU ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ !!!

Σύμφωνα με τον ANT1, η Κομισιόν συνέταξε κείμενο συμφωνίας και το έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για κείμενο που αναφέρεται ως MOU, δηλαδή μνημόνιο, και εμπεριέχει τις θέσεις των θεσμών και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές στις συντάξεις.
 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα εισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως εμφανίζονται πιο ελαστικοί στα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ant1, το Μαξίμου μελετά λέξη–λέξη το κείμενο της συμφωνίας για να αιτιολογήσει τις αντιρρήσεις του αν και οι δανειστές δεν δέχονται αλλαγές στα δημοσιονομικά.
 
Οι Βρυξέλλες περιμένουν την απάντηση της Αθήνας προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο και να υπογραφεί η συμφωνία.  
 
(Σ.Σ. Περί SLA και ΜΟU σε άλλη μας ανάρτηση ....)