26 Νοεμβρίου 2014

2η ΗΜΕΡΑ. ΤΡΟΙΚΑ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : 2 - 0

Όπως το προβλέπαμε, ‘’μάπα το καρπούζι’’ και έτσι έχει σημάνει  κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στο Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την άδοξη λήξη των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε έκτακτη συνάντηση για τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να καθοριστεί η γραμμή που θα χαράξει η κυβέρνηση μετά τα νέα δεδομένα και τις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Αυτό που προσπαθήσει πλέον να διασώσει η κυβέρνηση βλέποντας ότι, μετά την άκαρπη συνάντηση με την Τρόικα και την άκαμπτη στάση των δανειστών, το Μνημόνιο δεν τελειώνει το 2014, είναι να απαλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και να προσπαθήσει να δώσει την μορφή ενός μίνι Μνημονίου που θα συνεχιστεί κάποιο χρονικό διάστημα και μέσα στο 2015.

Μπροστά στο αδιέξοδο με την τρόικα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει και τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ένα μέτρο πίεσης στους δανειστές. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές είτε συμφωνώντας στην αξιολόγηση και βγάζοντας την Ελλάδα από το μνημόνιο ή ρισκάροντας μία πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές.
 
Τώρα ας περιμένουμε τη παράταση του Μνημονίου, με κάποιο εκλεπτυσμένο όνομα .....