1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΥΣΙΑΣ Ή ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΣ ?

Από την Eurobank, τη μοναδική τράπεζα που κατά πλειοψηφία ελέγχεται από ιδιώτες επενδυτές, αρχίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις αλλαγές κορυφής στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός μέτοχος της Eurobank, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Πρεμ Γουάτσα, δέχθηκε τη σχετική υπόδειξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, να απομακρυνθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Χρήστος Μεγάλου, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της τράπεζας από το καλοκαίρι του 2013.

Ο κ. Μεγάλου ήταν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των στενών σχέσεων του με τη Νέα Δημοκρατία. Είχε μακρά θητεία στον όμιλο της Credit Suisse στο Λονδίνο και από αυτή τη θέση είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλες συμφωνίες της εποχής Καραμανλή, όπως ήταν η εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι κολοσσιαίου τιμήματος, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Δραγασάκης και Γουάτσα συμφώνησαν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, τον κ. Νίκο Καραμούζη, τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε για αρκετά χρόνια στην ηγετική ομάδα της τράπεζας, όταν βασικός μέτοχος ήταν ο όμιλος Λάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή κορυφής στην Eurobank ήταν η «πρόβα τζενεράλε» των αλλαγών που θα ακολουθήσουν στις συστημικές τράπεζες, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει ο κ. Δραγασάκης, είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στις τραπεζικές διοικήσεις να προχωρήσουν σε συνεννόηση με τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών.

Στις άλλες συστημικές τράπεζες, όπου το Δημόσιο ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά δεν ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του ως μέτοχος, βάσει σχετικής πρόβλεψης της ισχύουσας νομοθεσίας, οι αλλαγές πιθανότατα θα προχωρήσουν κατόπιν τροποποίησης του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ.