2 Απριλίου 2015

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ) ???

Στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση με το νέο (χτεσινό) mail Βαρουφάκη, είναι και μια πρόθεση για τη δημιουργία μιας νέας Αρχής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των ασφαλιστικών  εταιρειών  και άλλων εταιρειών  επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για τράπεζες
Και όπως είναι αναμενόμενο, η νέα αυτή προτιθέμενη Αρχή προκαλεί έντονες αντιδράσεις  στους κύκλους των δανειστών, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η πρόθεση φωτογραφίζει παράκαμψη / υπέρβαση του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ αλλά και της μεταφοράς μέρους της εποπτείας των συστημικών τραπεζών στην EKT και  στον Ευρωπαϊκό  μηχανισμό Σταθερότητας - ESM. 

Με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει δανείσει μέχρις τώρα τις Ελληνικές Τράπεζες με ποσό άνω του 65% του ΑΕΠ , η πρόθεση αυτή (είτε πρόκειται για άλλη μια δημιουργική ασάφεια, είτε όχι), ανοίγει άλλο ένα μέτωπο συγκρούσεων.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, στην αιτιολόγηση της πρόθεσης αναφέρονται :

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αμαυρωθεί από πελατειακές σχέσεις, με πολύ στενή σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολιτικά συστήματα.