30 Απριλίου 2015

ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙ EURO : AND THE WINNER IS ....

Αληθεύει πράγματι πως η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει τόσο καλύτερα από αυτή της Ευρωζώνης; Τα στοιχεία της Τετάρτης για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο εγείρουν αμφιβολίες γύρω από την πολυσυζητημένη απόκλιση της οικονομικής δραστηριότητας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που δίνουν ώθηση στην τιμή ευρώ/δολαρίου.

Το αμερικανικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά το αναιμικό 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο α΄ τρίμηνο, με τις επιχειρήσεις να μειώνουν τις επενδύσεις τους, τις εξαγωγές να σημειώνουν βουτιά και τους καταναλωτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το νόμισμα της Ευρωζώνης κατέγραψε ισχυρά κέρδη έναντι του δολαρίου φτάνοντας τα 1,11 δολάρια για πρώτη φορά από τις 5 Μαρτίου. Αθροιστικά, έχει σημειώσει κέρδη άνω του 6% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Μαρτίου που έχασε τα 1,05 δολάρια, με "φόντο" τις προσδοκίες πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια –ίσως και τον Ιούνιο. Πλέον όμως οι επενδυτές αναμένουν την επίμαχη κίνηση αργότερα, στρέφοντας το βλέμμα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου ή και αργότερα.
Και ενώ η ΕΚΤ έχει ανέβει στο «τρένο» μιας επιθετικής πολιτικής που αποδυναμώνει το ευρώ, οι διογκούμενες προσδοκίες πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως τα τέλη του 2015 ή ακόμη και το 2016 επιδρούν πιο δυναμικά στην εξασθένιση του δολαρίου.

Το παρακάτω γράφημα από το Reuters είναι ενδεικτικό της τάσης του δολαρίου έναντι του ευρώ στο διάστημα των τελευταίων πέντε ημερών:
 
Την ίδια στιγμή το ευρώ δείχνει να αγνοεί την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές της και αντλεί "οξυγόνο" από τις αισιόδοξες δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων, τόσο για το ελληνικό ζήτημα όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει και το outlook για το κοινό νόμισμα, με την ΕΚΤ να τονώνει τη ζήτηση για μετοχές της Ευρωζώνης μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης που βελτιώνει τις συνθήκες ρευστότητας στην περιοχή.
 
Πηγή : Capital.gr