25 Μαΐου 2015

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ 'Η ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ? ΙΔΟΥ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ....

Έρχεται το καλοκαίρι και φέτος δεν θα υπάρχουν τα αλήστου μνήμης ‘’ Μπάνια του Λαού’’, όταν γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα είναι σκληρό μιας και θα κληθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταβάλουμε πολλούς φόρους τη στιγμή μάλιστα που η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας είναι περιορισμένη.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μάλιστα,  οι φόροι θα είναι απανωτοί. Δηλαδή τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση) και μέσα σ' όλα αυτά να καταβάλλονται περισσότερα χρήματα εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι καταφθάνουν οσονούπω.

Τι έχουμε να πληρώσουμε λοιπόν :

-Φόρο εισοδήματος. Στην καλύτερη περίπτωση η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν από τα φυσικά πρόσωπα 8,74 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.

- ΕΝΦΙΑ. Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων διατηρείται και το 2015. Ωστόσο η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ποσό που είχε εισπραχθεί το περυσινό έτος ήταν 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιτίας των καθυστερήσεων και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα μειωθεί σημαντικά η εισπραξιμότητα του φόρου η οποία, το 2014, είχε υπολογισθεί στο 85%. Αυτό το γνωρίζουν στις Βρυξέλλες και ζητούν επιπλέον μέτρα για το 2015.

- Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ποσά. Η κυβέρνηση θα αυξήσει, όπως λέγεται, κατά 30% τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

- Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν 500 εκατ. ευρώ.

- Από το Οκτώβριο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και αυξημένους φόρους μετά την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και αυξημένα τιμολόγια ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ύδρευση κ.α.). Το όφελος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, και κατ’ επέκταση το κόστος για τους φορολογούμενος φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

- Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να να καταβληθούν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

- Ταυτόχρονα, και εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας, από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει και η περαίωση-νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων. Ο συντελεστής φορολόγησης θα κυμανθεί στο 15-20% του αδήλωτους εισοδήματος.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλα εισπρακτικά μέτρα καθώς τα έσοδα του κράτους βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ τόσο τον Απρίλιο όσο και τον τρέχοντα μήνα (Μάϊος) διαπιστώνεται σημαντική μείωση των εσόδων και από τον τουρισμό. Τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο κρατήσεων έχουμε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πτώση και μάλιστα σε κατ’ εξοχήν δημοφιλείς προορισμούς. Τα μειωμένα έσοδα που διευρύνουν το δημοσιονομικό κενό ως αντιστάθμισμα θα οδηγήσουν στην ανάγκη να ληφθούν επιπλέον έκτακτα μέτρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν κοινωνικές δαπάνες που θα δυσκολέψουν έτι περαιτέρω τη ζωή των πολιτών σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια.