25 Μαΐου 2015

ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ !!!

Στις 19  Μαρτίου  2015 δημοσιεύτηκε ο ΝΟΜΟΣ 4320/2015 που αφορά τα ΑΜΕΣΑ  ΜΕΤΡΑ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΡΙΣΗΣ. Όλα καλά και (ας πούμε) στο πνεύμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ας δούμε κατ' αρχήν τι προβλέπει ο Νόμος.

Άρθρο 1. Παράγραφος 2.
Η χρηματική αξία των παροχών της προηγούμενης παραγράφου (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) δεν συνυπολογίζεται ως προς την πλήρωση προϋποθέσεων λήψης οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Άρθρο 2. Παράγραφος 5.
Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιουδήποτε είδους κρατήσεις, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άρθρο 3. Παράγραφος 2.
Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαμβάνεται υπ’ όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή. Στο εισόδημα δεν προσμετρώνται έσοδα όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, τα επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το Κράτος.

Ας δούμε τώρα την εφαρμογή του.

Κατά τα γνωστά η εφαρμογή ενός Νόμου εφαρμόζεται με την έκδοση Υπουργικών και άλλων Αποφάσεων. Και προχτές βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΥΑ, το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του Ν. 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 2.400€ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 3.600€ ετησίως για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος, προσαυξανόμενο κατά 600€ ετησίως για κάθε περαιτέρω ανήλικο ή ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000€ ετησίως. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από έναν μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαζευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Διακρίνετε κάτι ?


(* Σημειώνεται ότι δαπάνη για το πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 187.093.000€ για το 2015 και σε 16.200.000€ για το 2016.).