23 Μαΐου 2015

ΝΑ ΚΑΛΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ : ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET !!!

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η ''ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' πιστή στο '' Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης '', προχωράει και σε φιλολαϊκές δράσεις και ενέργειες. Και μάλιστα καινοτομικού χαρακτήρα !

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας προχώρησε σε ένα καινοτομικό έργο. Τα ραντεβού για επισκέψεις στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και στους Ιδιώτες Γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα κλείνονται πλέον δωρεάν ΚΑΙ  ΑΠΟ  ΤΟ  INTERNET.

Βέβαια, για όσους εμπλέκονται ή έτυχε να εμπλακούν με τον χώρο των Τεχνολογιών Υγείας, έρχονται στο μυαλό δυο - τρία ερωτήματα, τα οποία δεν ξέρω εάν έχουν απαντηθεί στους σχεδιασμούς των ιθυνόντων. Και αυτά, άσχετα από το εάν έχουν μετρήσει με κάποιο τρόπο τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας καθώς και το κόστος της, μιας και θα πληρωθεί από κάποια υπόλοιπα του ΕΣΠΑ.

Ένα πρώτο ερώτημα σχετίζεται με το υφιστάμενο πρόβλημα συνεργατικής λειτουργίας  (διαλειτουργικότητας) των Μονάδων Υγείας μεταξύ τους και με τον ΕΟΠΥΥ.  Πολύ παλιό πρόβλημα, το οποίο μέχρις σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί, αν και είναι το πρωτεύον σε οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης ενός κατανεμημένου συστήματος ουσιαστικής και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών. Ότι και εάν αφορά αυτό. Έχει προβλεφτεί στο σχεδιασμό της πρόθεσης, ή θα έχουμε το γνωστό ‘’ πάρτε τηλέφωνο γιατί το σύστημα δεν δουλεύει …’’ ?  Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Ένα δεύτερο ερώτημα συνδέεται με την διαδικασία που θα κλείνονται τα ραντεβού. Ερώτημα άμεσα συνδεδεμένο με τα προαναφερόμενα αλλά και την εσωτερική οργάνωση κάθε Υγειονομικής Μονάδας. Παραδείγματος χάριν, τα ραντεβού θα κλείνονται μεταξύ του ενδιαφερόμενου και κάποιου Τμήματος μιας Μονάδας ή μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του γιατρού που τον παρακολουθεί ? Είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί μια κρισιμότατη παράμετρο για το σχεδιασμό του όλου συστήματος. Αλίμονο εάν ένας ασθενής (ειδικά μάλιστα συγκεκριμένων παθήσεων), συναντά κάθε φορά διαφορετικό γιατρό !  (Και εδώ κρατάω κάποιες επιφυλάξεις)

Πολύ θα θέλαμε να έχουμε ένα απολογισμό του έργου μετά από κανένα δίμηνο.