26 Νοεμβρίου 2014

1η ΜΕΡΑ. ΤΡΟΙΚΑ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : 1 - 0

Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της πρώτης ημέρας στο Παρίσι με τις φήμες να φουντώνουν σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρουν οι τροικανοί. Η χθεσινή συνάντηση ήταν μαραθώνια και επικεντρώθηκε στο δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα ανεβάζει τουλάχιστον στα 2,5 δις ευρώ ενώ η ελληνική πλευρά μιλά για κενό που δεν ξεπερνά σε καμιά περίπτωση το 1 δις ευρώ.


Η στάση των δανειστών ήταν σκληρή καθώς δεν πείθονταν από τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο στον τομέα αυτό ενδεχομένως να υπήρχε μια σύγκλιση καθώς ίσως να μην είναι και το πιο καυτό ζήτημα.

Σήμερα άλλωστε ανοίγει το Ασφαλιστικό και δευτερευόντως το εργασιακό με συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, κι εκεί σίγουρα οι διαφοροποιήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι υπερβολικές απαιτήσεις των τροικανών που ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης (αφορά γυναίκες με ανήλικα και ένστολους) είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε ναυάγιο, αν επιμείνουν μέχρι τέλους.

Oι πληροφορίες που έρχονται από τo Παρίσι είναι κατάμαυρες. Δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρόικα απαιτεί ουσιαστικά να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση σε όποια συμφωνία υπάρξει. Στέλνουν ουσιαστικά μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ενδιαφέρονται για το ποια θα είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να εφαρμοστεί το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Γι’ αυτό και η φημολογία που κυκλοφόρησε από το Reuters και η οποία ανέφερε ότι ίσως η τρόικα δεχθεί να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με την επόμενη ημέρα της οικονομίας, δηλαδή με την προληπτική γραμμή στήριξης.

Η σημερινή ημέρα στο Παρίσι θα είναι κρίσιμη, όμως, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα βράζουν από οργή με τα όσα ακούνε. Κατά κυβερνητικούς κύκλους, μόνο μια έντιμη συμφωνία που θα απέκλειε οποιαδήποτε άλλα μέτρα φτωχοποίησης θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

(* Αυτό το τελευταίο το κρατάμε με επιφύλαξη).